TaskForce AI – Samen volgen en vormen we de toekomst
Menselijke creativiteit
Het afgelopen jaar is er een enorme versnelling geweest in AI-gerelateerde issues. Bij het ontwikkelen van succesvol beleid voor AI hanteren hanteert BumaStemra de volgende uitgangspunten:
- De bevordering van menselijke creativiteit;
- Toestemming, compensatie en credits bij gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken;
- Transparantie over de inzet van AI;
- Wereldwijde samenwerking en consistentie in de muziekwereld;
AI biedt veelbelovende nieuwe mogelijkheden, maar er is uiteraard ook veel bezorgdheid over de bescherming van menselijke creativiteit en het huidige grootschalige ongeautoriseerde gebruik van beschermd repertoire zonder enige vorm van compensatie voor het trainen van AI-toepassingen.
Veel AI-tools zijn afhankelijk van trainingsdatasets die auteursrechtelijk beschermde werken bevatten. Het gebruik van dergelijke tools roept fundamentele auteursrechtelijke vragen op in het bijzonder wanneer de trainingsdatasets auteursrechtelijk beschermde inhoud bevatten, die via datamining is verkregen.
In reactie op deze ontwikkelingen heeft BumaStemra gebruik gemaakt van haar opt-out recht. Voortaan zullen entiteiten die zich willen bezighouden met tekst- en datamining van het repertoire van BumaStemra voor AI-ontwikkelingsdoeleinden vooraf toestemming moeten vragen aan BumaStemra. Deze maatregel beoogt een eerlijke vergoeding te garanderen voor de auteurs, componisten en muziekuitgevers die BumaStemra vertegenwoordigt.
Door gebruik te maken van haar opt-out recht, probeert BumaStemra de exclusieve rechten van makers te handhaven door tekst- en dataminingactiviteiten afhankelijk te maken van voorafgaande toestemming.
Taskforce AI
AI gaat iedereen in de muziekwereld aan. Het raakt alles wat we doen en zijn. Vanuit die gedachte is de Taskforce AI opgericht. Deze Taskforce bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende teams en is opgericht om de razendsnelle ontwikkelingen m.b.t. AI op de voet te volgen en alle aandacht te geven die nodig is. Het gaat daarbij om de volgende twee hoofdlijnen:
- Het volgen en beschrijven van de effecten van AI op onze industrie en op BumaStemra;
- Het onderzoeken van de strategische kansen & risico’s van AI in onze industrie en op BumaStemra.
Verder betreft het vragen als:
- Onder welke voorwaarden is BumaStemra bereid een licentie te sluiten met partijen die gebruik maken van AI-tools voor het genereren van muziek of met AI gegenereerde muziek aanbieden?
- Wat is ons beleid ten aanzien van partijen die niet aan de voorwaarden van BumaStemra willen voldoen?
- Waar schiet de huidige wetgeving tekort en hoe kan de juridische positie van makers ten opzichte van AI (verder) worden versterkt?
De dialoog over AI wordt natuurlijk niet alleen binnen BumaStemra gevoerd, maar ook met onze leden, via de Raad van Rechthebbenden, zusterorganisaties en externe deskundigen.