17 september 2024

Prinsjesdag: Kunstenbond vreest groot verlies werkgelegenheid

Op Prinsjesdag 2024 is de miljoenennota gepresenteerd en zijn de besluiten voor de Basisinfrastructuur 2025-2028 bekendgemaakt. Helaas met weinig positieve verrassingen voor onze sector. De belangrijkste bevindingen op een rij:

Bij de ontwikkelinstellingen zijn slechts 16 van de 49 BIS-aanvragen gehonoreerd. Dat is slechts éénderde deel. De talentontwikkeling in onze sector loopt daarmee flinke schade op. Hoewel minister Bruins binnen de muzieksector op dit gebied voor wat verlichting zorgt, is dit niet voldoende.

Daarnaast maakten de Rijkscultuurfondsen hun toekenningen voor meerjarige subsidies eerder al bekend. Van de meerjarige regelingen voor instellingen in de podiumkunsten en de beeldende kunsten is ook maar voor éénderde van de aanvragers subsidie toegekend. Voor veel organisaties betekent dit dat hun bestaanszekerheid op de tocht staat.

Bovendien hangen er nog meer bezuinigingen boven het hoofd. In de kleine lettertjes van de begroting staat namelijk dat de begrote budgetten vanaf 2026 nog kunnen veranderen.

Het grote tekort aan publieke financiering wordt verergerd door de verhoging van het btw-tarief, dat nu nog 9% is. Kortom: er is een stapeling van maatregelen die de werkgelegenheid enorm onder druk zetten. Deze regering lijkt het geen probleem te vinden dat voor kunstenaars de bestaanszekerheid nog verder uit het zicht raakt.

In plaats van afbraakbeleid pleit Kunstenbond voor kunstenaarsbeleid en voor directe subsidies voor makers. Anders hebben we straks lege zalen en kale muren.