Goed toezicht in de culturele en creatieve sector: spelregels en aanvraagmogelijkheden
In de afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor het toezicht op het functioneren van organisaties, ook binnen de culturele en creatieve sector.
Toezicht is niet vrijblijvend; het is wettelijk verplicht, ook voor stichtingen en verenigingen. Goed toezicht helpt een organisatie beter te functioneren. Het zorgt er o.a. voor dat bestuurders gefocust en alert blijven en (publieke) middelen doelgericht en doelmatig besteed worden. Een goed samenspel tussen bestuur en toezicht versterkt organisaties en maakt ze toekomstbestendig.
Toezicht kan binnen een rechtspersoon op twee manieren worden vormgegeven: door de instelling van een Raad van Toezicht (RvT) of door de toezichtfunctie te beleggen binnen het bestuur. In de praktijk blijkt het echter een uitdaging om de toezichtfunctie effectief te laten functioneren. De volgende onderwerpen springen hierbij in het oog:
Rolverwarring tussen bestuur en directie, en tussen RvT en bestuurder.
De overstap van het bestuur-directie-model naar het RvT-model leidt niet zelden tot onbegrip over de nieuwe verhoudingen.
Rolzuiverheid en rolopvatting vragen om discipline en reflectie, die niet altijd aanwezig zijn.
Het steeds lastiger om competente talenten aan te trekken, vooral omdat deze in de culturele sector vaak onbezoldigd zijn.
De kunst van het benoemen van belangenconflicten en het de-escaleren daarvan vraagt om specifieke vaardigheden die vaak ontbreken.
Spelregels
Organisaties in de culturele en creatieve sector, dus ook VNPF-leden, kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage in de scholing van hun leden van de Raad van Toezicht of bestuursleden in organisaties die met een bestuur-directiemodel werken. Uitvoerenden, waaronder de directie, komen niet voor deze regeling in aanmerking. Voor hen is er WerktuigPPO.
Alle organisaties die bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven met een SBI-code uit de bijgevoegde lijst kunnen een aanvraag doen. Ook individuele (toekomstige) toezichthouders kunnen een aanvraag indienen. Je kunt aanvragen doen voor cofinanciering van opleidingen, trainingen en coachingstrajecten.
Als je op het moment van aanvraag nog geen toezichthouder of lid van een bestuur bent, maar hiervoor wel benaderd bent, moet je dit desgevraagd kunnen aantonen met relevante correspondentie.
De regeling loopt vanaf 7 november 2024 tot 31 december 2028. De datum van aanvraag is bepalend. Het traject moet starten tussen 3 maanden voor en 3 maanden na de aanvraag.
Mocht het beschikbare budget eerder zijn uitgeput, wordt de regeling eerder gestopt.
Je kunt de aanvraag uitsluitend indienen via het aanvraagformulier op deze website. Bij je aanvraag moet je een offerte of factuur toevoegen van de partij die het traject verzorgt. Dit document moet ten minste de volgende gegevens bevatten:
- De naam van je organisatie
- De omschrijving van het traject
- Het aantal deelnemers
Van de totale kosten wordt, bij toewijzing, 50% vergoed door Platform ACCT, met een maximum van € 3.000,- per deelnemend individu per jaar. De BTW en reis- en verblijfkosten komen niet voor vergoeding in aanmerking. Voor de scholing van toezichthouders van organisaties die lid zijn van een vereniging voor toezichthouders is de bijdrage 60% van de kosten, met een maximum van € 3.600,-.
Na indiening ontvang je een bevestigingsmail met aanvraagnummer. Bij de correspondentie dien je dit nummer steeds te vermelden.
De aanvraag wordt beoordeeld door Platform ACCT. Binnen 5 werkdagen ontvang je een bericht (toekenning, afwijzing of vragen). Als je aanvraag wordt afgewezen, kun je per mail een gemotiveerde heroverweging aanvragen. Deze wordt beoordeeld door Platform ACCT.
Je kunt als organisatie slechts twee keer per kalenderjaar een aanvraag doen. Deze aanvraag mag meerdere trajecten bevatten. Als individu kun je één keer per jaar een aanvraag doen. Als meerdere toezichthouders uit één organisatie een traject gaan volgen, verzoeken wij je dit te combineren tot één aanvraag in plaats van meerdere individuele aanvragen.
Je bepaalt zelf het ontwikkel- of scholingstraject waar behoefte aan is, en de keuze voor de aanbieder hiervan is vrij.
De totale kosten moeten door jou als aanvrager worden voorgefinancierd. Je kunt de kosten declareren na afronding van het traject door een mail te sturen met de factuur en het betaalbewijs (bankmutaties) naar secretaris@werktuigppo.nl.
Aanvragen
Als je bovenstaande spelregels goed hebt gelezen, kan je vervolgens hier aanvragen.