18 januari 2025

Rijkscultuursubsidies voor popmuziek: Een onderzoek naar de verdeling van Rijkscultuursubsidies

In Nederland worden vanuit de Rijksoverheid cultuursubsidies verstrekt via de Culturele basisinfrastructuur (BIS) en de Rijkscultuurfondsen. Daarvan is het Fonds Podiumkunsten (FPK) het fonds dat naast de BIS subsidies verstrekt aan de popmuzieksector. Dit onderzoek richt zich op de toekenningen aan popmuziek in 2023 en is uitgevoerd door het lectoraat Innovatie in de Muziekindustrie van Hogeschool Inholland in samenwerking met de Popcoalitie. Binnen de popmuzieksector bestaat al jaren het vermoeden dat deze sector ondervertegenwoordigd is in het landelijke subsidiestelsel. Het onderzoek wil inzicht geven in het aandeel van de cultuursubsidies dat wordt toegekend aan popmuziek en vergelijkt deze toekenningen met die aan andere genres, zoals de andere podiumkunsten en klassieke muziek. Daarbij wordt tevens gekeken naar trends, de verdeling van de toekenningen tussen makers en presentatieorganisaties, en de ondersteuning door middel van subsidies van verschillende carrière fases van popmusici.

Aanbevelingen voor een rechtvaardiger stelsel

“We zien dat de popmuziek binnen het huidige cultuursubsidiestelsel structureel ondergewaardeerd blijft, ondanks beleidsvoornemens om het cultuursubsidiestelsel inclusiever te maken”, zegt Houtzager. In het rapport worden daarvoor de volgende aanbevelingen gedaan:

  • Verder onderzoek naar cultuurbeleid : Onderzoek hoe het landelijke cultuurbeleid beter kan aansluiten op de praktijk en eigenheid van de popsector.
  • Dialoog met belanghebbenden : Laat aanvragers zoals makers, managers en presentatieorganisaties in gesprek gaan met cultuursubsidieverstrekkers, beleidsmakers en beoordelingscommissies.
  • Ontwikkelen van methoden en criteria : Ontwikkel methoden en criteria die een rechtvaardig cultuursubsidiesysteem faciliteren dat recht doet aan de praktijk van de popmuzieksector.
  • Verbetering van expertise : Zorg ervoor dat commissieleden voldoende expertise hebben om de snel veranderende popmuziekwereld te beoordelen.
  • Onderzoek naar nieuwe beoordelingscriteria : Onderzoek of regelingen kunnen werken met andere beoordelingscriteria, zoals andere rechtsvormen (zzp’er, vof) en andere manieren van begroten.
  • Ontwikkelen van nieuwe aanvraagmethodes : Ontwerp aanvraagmethodes die beter aansluiten op popmuziek, zoals videopresentaties, nieuwe media en het meenemen van successen van voorbije jaren.
  • Meerjarige regelingen voor popmuzieksector : Bied de popmuzieksector, met name de makers, de kans om aanspraak te maken op meerjarige regelingen binnen het huidige cultuursubsidiestelsel.

Hervorming noodzakelijk vóór 2029

Met hervormingen in het cultuursubsidiestelsel na 2029 in het vooruitzicht, benadrukken de onderzoekers dat dit hét moment is om de ongelijkheid aan te pakken en een inclusiever systeem te realiseren. De unieke dynamiek en maatschappelijke waarde van popmuziek verdienen een eerlijke plek binnen het Nederlandse cultuurbeleid.