‘Meer grote concerten en minder festivals in 2024’
In 2024 groeide het aantal grote concerten fors, terwijl het aantal festivals juist afnam.
In totaal trokken festivals en grote concerten (met >=3000 bezoeken) samen 30,5 miljoen bezoeken, iets minder dan in 2023. Dit blijkt uit de jaarlijkse branchecijfers van Respons in opdracht van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM).
2024 opnieuw sterk jaar voor grote concerten
De indooraccommodaties (>=3000 capaciteit) waren in 2024 volledig verantwoordelijk voor de forse stijging van het totaal aantal concerten (>=3000 bezoeken). Met name AFAS Live, Ziggo Dome en Ahoy/RTM lieten een flinke groei zien ten opzichte van 2023. De andere accommodatietypen, zoals green fields en stadions, bleven gelijk of daalden iets. De sterke stijging van het aantal organisatoren in 2023 blijkt niet incidenteel: in 2024 waren er zelfs nog iets meer organisatoren van concerten. Het hogere aantal heeft waarschijnlijk te maken met de populariteit van het Nederlandse product. In 2024 nam het aandeel van het Nederlandse product met 6% toe ten opzichte van 2023. De verhouding tussen nationale en internationale acts is nu bijna 50-50. Ticketprijzen van grote concerten namen in 2024 met gemiddeld 16% toe.
Entreeheffende festivals staan onder druk
Het aantal entreeheffende festivals nam in 2024, voor het eerst sinds corona, met 2% af. Bezoekaantallen van entreeheffende festivals kwamen 5% lager uit, vergeleken met 2023. De terugval in 2024 kwam daarmee volledig voor rekening van de entreeheffende festivals. Het aantal vrij toegankelijke festivals bleef gelijk. De genres EDM (o.a. dance, house, techno, hardstyle) en pop bleven in 2024 opvallend sterk aanwezig, zowel wat betreft het aantal festivals als bezoekaantallen. Voor andere genres zoals jazz, wereldmuziek en hiphop, was er een daling in het aantal festivals en festivalbezoeken.
Kosten en teruglopende omzet zorgen voor afgelaste festivals
In 2024 verdwenen ruim honderd festivals van het toneel, omdat zij geen nieuwe editie meer hebben gepland of werden afgelast, met name vanwege te grote financiele risico’s, zoals hoge kosten en teruglopende inkomsten (tickets, sponsoring en baromzet). Relatief veel middelgrote festivals (tot 10.000 bezoekers) werden afgelast. Tegenover de festivals die niet meer plaatsvonden stonden ook 46 nieuwe festival(editie)s, waarvan 40% in het genre EDM. De provincies Noord-Brabant en Noord-Holland waren in 2024 de provincies met de meeste festivals, gevolgd door Zuid-Holland. De ticketprijzen van entreeheffende festivals stegen gemiddeld met 11%, maar bij circa de helft van deze festivals bleef de entreeprijs gelijk of daalde.
Ook 2025 moeilijk jaar voor festivals
Op basis van onder andere gemeentelijke evenementenkalenders en andere bronnen lijkt het aantal festivals ook in 2025 onder druk te staan. De verwachting is dat het aantal festivals en bezoekaantallen in 2025 opnieuw iets gaan dalen. De voorspelling ligt in het verlengde van de uitkomsten van de jaarlijkse quickscan van Respons onder organisatoren en gemeenten. Men is voor 2025 weer iets minder positief gestemd dan begin 2024. Men maakt zich vooral zorgen om het hoge kostenniveau en de teruglopende bezoekaantallen. Daarentegen verwacht Respons een verdere stijging in het aantal concerten (>=3.000). De agenda’s van de grote accommodaties zijn aan het begin van het jaar al goed gevuld.
Boris van der Ham, voorzitter van de VVEM: “De cijfers geven een gemengd beeld dat wel overeen komt met onze verwachtingen. De rijk gevulde festivalmarkt stabiliseert; iedere organisator moet hard zijn best doen om met alle gestegen kosten een goed festival neer te blijven zetten. Er komen gelukkig nieuwe titels ter vervanging van festivals die verdwijnen, maar het is logisch dat de groei eruit is. De concerten tonen het grote aantal dat in 2024 en nu voor elk wat wils biedt. Het totale beeld geeft ons reden voor vertrouwen en nieuwsgierigheid naar wat in 2025 weer tot stand zal worden gebracht.”