Amsterdamse festivals luiden noodklok: “Geliefde festivals kunnen voorgoed verdwijnen”
De organisatoren van verschillende Amsterdamse festivals hebben een dringende oproep gedaan bij wethouder Meliani en burgemeester Halsema. Herzie het voorgestelde evenementenbeleid voor 2025, is de boodschap. “Het nieuwe beleid dreigt de Amsterdamse festivalscene zwaar te treffen, waardoor veel geliefde festivals voorgoed kunnen verdwijnen”, schrijven de organisatoren in een open brief.
Festivals als Amsterdam Open Air, Loveland, Pleinvrees en DGTL staan achter de oproep. “Als u nu niets doet, bestaan de favoriete festivals van veel Amsterdammers volgend jaar niet meer,” schrijven ze. “De sector, die nog herstellende is van de coronacrisis, wordt nu geconfronteerd met enorme onzekerheid door de geplande veranderingen van het Amsterdamse college.”
Kalender
De organisatoren schrijven de brief omdat ze niet zeker weten of hun festival volgend jaar een plek krijgt op de evenementenkalender. In 2025 zijn er minder plekken dan normaal, omdat er dan ook evenementen worden georganiseerd vanwege het 750-jarig bestaan van Amsterdam. Bovendien vindt Sail die zomer plaats.
Wie de overgebleven plekken op de kalender krijgt, wordt eind dit jaar duidelijk gemaakt. Veel te laat, zeggen de festivals, die willen dat de gemeente de kalender van dit jaar kopieert voor volgend jaar. “Voor de grotere festivals een onwerkbaar risico, voor nieuwe initiatieven te weinig flexibel. Een veilig en succesvol festival organiseer je niet in zes maanden.”
Daarnaast zorgt het ook voor financiële risico’s, zeggen de organisatoren. “Voor de langer lopende grote festivals zijn dan ook al veel kosten gemaakt. Organisatoren die geen vergunning krijgen, gaan failliet.”
Evenementenbeleid
Er is ook kritiek op het evenementenbeleid dat wethouder Touria Meliani (Cultuur) vanaf 2026 wil invoeren. Om kleine, opkomende festivals een kans te kunnen geven moet de evenementenkalender volgens haar op de schop. Dat zou betekenen dat veel gevestigde festivals vanaf dat jaar geen vergunning meer krijgen.
“De organisatie van een groot evenement vraagt kennis en ervaring”, schrijven de festivals. “Voor het voldoen aan regelgeving op het gebied van veiligheid en overige verplichtingen. Voor de relaties met de buurtbewoners, zorg voor de locatie én om kansen te zien voor verdere verduurzaming. Het nieuwe beleid doet geen recht aan deze opgebouwde kennis, ervaring en relaties. Het is niet in het belang van de bezoekers en bewoners.”