Eppo Bruins voorgedragen als nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
ChristenUnie-prominent Eppo Bruins is kandidaat minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor NSC. Bruins bevestigt aan het Nederlands Dagblad dat hij is voorgedragen als minister en dat hij die voordracht zal accepteren.
De ChristenUnie-top wilde eerst niet reageren op het nieuws, maar later zei partijleider Mirjam Bikker ‘teleurgesteld’ te zijn in de keuze van Bruins. Ze heeft hem ‘ten stelligste afgeraden’ om minister te worden in het nieuwe kabinet. De kandidaat-bewindspersonen voor het kabinet worden waarschijnlijk vanaf vrijdag officieel bekendgemaakt.
Het mogelijke aantreden van Bruins als bewindsman namens NSC ligt buitengewoon gevoelig in de ChristenUnie; het oud-Kamerlid stond vorige week nog op de lijst voor de Europese verkiezingen. Ook was hij voorzitter van de selectiecommissie die de ChristenUnie-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van november opstelde. Bovendien staat de ChristenUnie kritisch tegenover de aanstaande regeringsverantwoordelijkheid voor de PVV, en spreekt van een kabinet met ‘een wankel fundament’.
Morele steun
Van Bruins is bekend dat hij in zijn tijd als Kamerlid vriendschappelijke contacten met zijn toenmalige CDA-collega Omtzigt onderhield, die zijn voortgezet nadat Bruins in 2021 de Tweede Kamer verliet. Het Ermelose oud-Kamerlid spreekt nog geregeld met Kamerleden uit verschillende fracties, ook om hen moreel te steunen. Zowel tijdens de periode dat Omtzigt uit het CDA vertrok en burn-out was, als tijdens de onderhandelingen over het komende kabinet, had Bruins geregeld contact met de NSC-voorman.
Juist NSC wil ook met kandidaten ‘van buiten Den Haag’ komen voor het nieuwe kabinet. De gepromoveerde wetenschapper Bruins is sinds ruim twee jaar voorzitter van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie, na een kabinetsbenoeming op voordracht van minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In januari 2023 kreeg Bruins de kans om terug te keren in de Tweede Kamer, na het vertrek van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, maar hij bedankte hiervoor.
Eerder bij CDA
Een eventuele overstap van Bruins naar NSC zou niet de eerste politieke overstap zijn die hij maakt. Eerder al verruilde hij het CDA-lidmaatschap voor de ChristenUnie. ‘Ik ben een paar jaar vrij passief lid van het CDA geweest’, zei hij daarover in een interview met het Nederlands Dagblad in 2018. ‘Ik was gecharmeerd van Jan Peter Balkenende in zijn vroege jaren als premier. Een wetenschapper die de politiek in was gegaan en plots premier van Nederland werd. (…) In 2010, na het congres over de vorming van een gedoogkabinet met de PVV, ben ik vertrokken bij het CDA. Het heeft me het meest verbaasd dat er niks gebeurde met de inbreng van leden.’
Bruins studeerde natuurkunde. Op 26-jarige leeftijd promoveerde hij op onderzoek naar neutronen in atoomkernen. Na diverse functies in het wetenschappelijk onderzoek, werd hij in 2008 directeur van Technologiestichting STW. In 2015 werd hij voor de ChristenUnie lid van de Tweede Kamer. Dat bleef hij tot maart 2021.
Naast zijn werk is Bruins samen met zijn vrouw voorzitter van de Evangeliegemeente in Ermelo.