STOMP roept artiesten op om in actie te komen tegen gevolgen RAAP-arrest
Brancheorganisatie STOMP roept Nederlandse artiesten op om in actie te komen tegen het RAAP-arrest.
Volgens STOMP staat een belangrijk deel van de inkomsten van artiesten op het spel en dreigt er minstens 125 miljoen euro per jaar aan muziekinkomsten uit Europa verdwijnen. Europese artiesten van wie muziek in Amerika wordt gebruikt, krijgen daar niet voor betaald. In Nederland betalen horeca, winkels, radio en televisie daarom ook niet voor Amerikaans repertoire.
“De VS betaalt ons geen vergoeding voor onze opnamerechten, dus wij betalen ook niet aan hen”, aldus STOMP. “Dat is in lijn met de internationale wetgeving; dat begrip noemt men ‘wederkerigheid’. Door het ‘RAAP-arrest’ mogen we in Europa niet langer die wederkerigheid toepassen. In Nederland heeft de overheid onze nationale wetgeving daarom aangepast. Andere landen wachten nog op een reactie van de EU.”
Door de nieuwe wetgeving gaat ongeveer 40% van alle inkomsten die Sena int namens artiesten en producenten nu naar de VS, in plaats van naar Nederlandse artiesten en producenten. STOMP: “Dat komt omdat ongeveer 40% van de muziek die we in Nederland consumeren uit de VS komt. De ‘Sena-taart’ voor Nederlandse artiesten is dus afgenomen met 40%. Voor internationale labels die ook veel Amerikaanse muziek uitbrengen (bijvoorbeeld de major labels) is dit probleem minder belangrijk. Sterker nog, bij genoeg Amerikaans repertoire kan de nieuwe situatie zelfs voordelig voor hen uitpakken. Daarom zien we vanuit deze internationale labels en hun belangenbehartigers weinig tot geen actie om dit probleem voor Nederlandse artiesten op te lossen.”
STOMP wil dit met een open brief onder de aandacht brengen en roept alle Nederlandse artiesten en hun managers op om in actie te komen. De brief is hier te downloaden.