Verkiezingen: investeren of bezuinigen partijen op cultuur?
Het zal niemand ontgaan zijn: op 22 november zijn er Tweede Kamerverkiezingen. De Kunstenbond volgt dit proces op de voet en lobbyt met de leden van de Kunstenbond voor meer fair practice en een veilige werkvloer. Onder de noemer ‘Verkiezingen op komst’ berichten we hier over. Deze week buigen we ons over de doorrekening van de partijprogramma’s; welke partijen investeren in cultuur en bij wie gaat er geld af.
Politiek is keuzes maken en die keuzes gaan over geld. Acht van de 26 politieke partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen hebben hun programma’s door laten rekenen door het Centraal Planbureau, te weten: VVD, D66, GroenLinks-PvdA, ChristenUnie, Volt, JA21 en SGP.
Waar mag van deze partijen meer geld naartoe? En waar mag van hen geld af?
Als vakbond voor de culturele en creatieve sector kijken wij naar de cultuurparagraaf, belastingen (BTW) en de publieke omroep (een belangrijk podium voor cultuur). Dat schept een helder beeld: twee partijen willen per saldo flink investeren en drie fors bezuinigen, vooral op de publieke omroep.
Voor de PVV valt zonder doorrekening de balans op te maken; deze partij wil stoppen met kunst- en cultuursubsidies en de financiering van de NPO geheel beëindigen.
Blijft jammer dat er van NSC, BBB, SP, PvdD, BIJ1 geen doorrekening is. Hoeveel geld de SP uittrekt voor hun investeringsfonds blijft onbekend. SP en PvdD zijn wel aanwezig bij het cultuurdebat op 15 november in TivoliVredenburg. Kom ook en meld je hier aan!
Zie voor meer informatie over de doorrekening van het Centraal Planbureau: https://www.cpb.nl/keuzes-in-kaart-2025-2028